Підбірка рецептів пасок до Великодня

Великдень не за горами, а значить, пора готуватися до святкування!
Великодні частування - улюблені ласощі і дорослих, і дітей.
Смачна і пишна паска - головне блюдо Пасхи, тому, щоб ви змогли здивувати своїх рідних смачною здобою - ділимося з вами цікавими рецептами.
Паска за класичним рецептом
Інгредієнти для тіста:
- молоко – 500 мл;
- сухі дріжджі – 11 г (або звичайні – 50-60 г);
- борошно – 1-1,3 кг;
- яйця – 6 шт;
- вершкове масло або маргарин – 200 г;
- цукор – 250-300 г;
- роздинки – 300 г;
- ванільний цукор – 1 ч. л.
- дрібка солі.
Для глазурі:
- 2 білки;
- 100 г цукру.
Готуємо тісто для паски
1) Підігрійте молоко. У теплому молоці розчиніть дріжджі. Додайте 500 г борошна, добре розмішайте. Покладіть у тепле місце і накрийте рушником. Зачекайте близько 20 хвилин, щоб опара збільшилася вдвічі.
2) Відділіть білки від жовтків. Жовтки розітріть із цукром і ванільним цукром. Білки збийте з дрібкою солі в піну.
3) В опару додайте жовтки, перемішайте. Далі додайте розм’якшене масло, перемішайте, далі – білки, перемішайте.
4) Додайте решту борошна, замісіть тісто. Воно не повинно бути крутим і прилипати до рук. Знову поставте тісто в тепле місце. Дайте йому добре піднятися (зачекайте 50-60 хвилин).
5) Родзинки замочіть в теплій воді на 10-15 хвилин, воду злийте. Додайте родзинки в тісто, перемішайте і знову поставте в тепле місце, щоб воно добре піднялося.
6) Змастіть форму маслом, викладіть тісто на 1/3 висоти форми. Накрийте плівкою або рушником. Дайте тісту ще раз піднятися вже у формі.
7) Поставте форму з тістом в розігріту до 100 градусів духовку, випікайте 10 хвилин.
8) Потім підніміть температуру до 180 градусів, випікайте до готовності (25-35 хвилин).
Як приготувати глазур
Збийте білки з дрібкою солі в піну. Додайте цукор, збивайте до стійкої піни. Готові гарячі паски змастіть глазур’ю. За бажанням можете прикрасити кондитерською посипкою або цукатами.
Сирна паска з п'яною вишнею
Інгредієнти:
- цукати з вишні - 120 г;
- бренді - 3 ст.л;
- борошно - 330 г;
- сухі активні дріжджі - 7 г (або 25 г свіжих);
- тепле молоко - 60 мл;
- цукор - 150 г + додатково 1 ч.л.;
- сир (9-18% жирності) - 250 г;
- яйця - 2 шт.;
- розтоплене вершкове масло - 50 г;
- ванільний цукор - 1 ч.л.;
- сіль - 1/2 ч.л.
Приготування:
1) Вишню нарізаємо на більш дрібні шматочки, заливаємо бренді і відставляємо в сторону приблизно на годину. Кілька разів перемішуємо в процесі настоювання.
2) Готуємо опару. Для цього розчиняємо в теплому молоці дріжджі і 1 ч.л. цукру, додаємо 30 г борошна і перемішуємо до однорідності. Накриваємо і ставимо в тепле місце приблизно на 30-40 хвилин, поки опара не збільшиться в об'ємі майже вдвічі.
3) Кладемо в миску сир, додаємо опару, яйця, цукор, розтоплене масло, ваніль і сіль. Збиваємо віночком до однорідності.
4) Додаємо вишню. Поступово додаємо борошно і замішуємо дуже густе липке тісто.
5) Накриваємо плівкою і ставимо в тепле місце підходити. Це може зайняти близько півтори години, тому що сирне тісто досить важке.
6) Тісто, що підійшло обминємо, ділимо на частини і кладемо в форми. Кожна форма повинна бути наповнена не більше ніж на 2/3, інакше паска "втече" в процесі випікання.
7) Ставимо форми в тепле місце і даємо тісту підійти протягом ще 45 хвилин.
8) Переставляємо в духовку, разігріту до 180 градусов та випікаємо до сухої зубочистки, близько 40-50 хвилин.
9) Готові паски прикрашаємо глазур’ю або посипаэмо цукровою пудрою.
Шоколадно-апельсинова паска
Інгредієнти для тіста та опари:
- борошно – 320 г;
- сухі дріжджі – 8 г;
- молоко – 160 мл;
- шоколад – 100 г;
- апельсин – 1 шт;
- вершкове масло – 150 г;
- яйця – 1 шт;
- сіль.
Інгредієнти для глазурі:
- шоколад – 50 г;
- вершкове масло – 25 г;
- кондитерська посипка.
Рецепт приготування:
1) Приготуйте опару: розведіть дріжджі в теплому молоці, додайте дві третини просіяного борошна, замісіть тісто і залишити підходити в теплому місці на годину. Але накрийте тісто рушником або плівкою.
2) Розтопіть шоколад на водяній бані. Очистіть апельсин та видавіть сік.
3) В опару всипте залишки борошна, додайте яйце, сіль, цукор, розтоплене вершкове масло, шоколад, апельсиновий сік і цедру. Замісіть тісто, накрийте рушником і залишіть ще на годину в теплому місці.
4) Розділіть тісто на частини та розкладіть у форми, змащені маслом. Розігрійте духовку до 180 градусів та випікайте паску близько 50 хвилин.
5) Приготуйте глазур: розтопіть шоколад разом з вершковим маслом, остудіть і полийте ним паску. За бажанням прикрасьте кондитерською посипкою.
Паска з сухофруктами та горіхами
Інгрідієнти для тіста:
- Молоко - 175 мл
- Вершки 12% - 175 мл
- Дріжджі свіжі - 30 г
- або дріжджі сухі - 10 г
- Борошно - 900 г
- Масло вершкове - 100 г
- Олія соняшникова - 60 г
- Яйця - 3 шт.
- Жовтки - 2 шт.
- Цукор - 200 г
- ваніль
- сіль
- Горіхи - 60 г
- Сухофрукти - 125 г
Для глазурі:
- Білки - 2 шт.
- Пудра цукрова - 300 г
- Сік лимона
Для прикраси:
- Сухофрукти - 300 г
- Горіхи - 100 г
Сухофрукти обирайте за вашим смаком. Переважно – це курага, ізюм, в’ялена вишня, клюква, чорнослив.
Як приготувати паску з сухофруктами і горіхами:
1) Сухофрукти для тіста залийте окропом і залишіть на 20 хвилин. Сухофрукти для прикраси теж залийте окропом, але через декілька хвилин злийте воду.
2) Подрібніть горіхи для тіста. Підігрійте молоко з вершками до температури 35-40 градусів. Змішайте дріжджі з цукром і вливайте трохи підігрітого молока.
3) Додайте 2 ложки борошна і перемішайте. Накрийте харчовою плівкою і залишіть на 15-20 хвилин.
4) У чаші міксера розбийте 3 яйця і додайте 2 жовтки, відокремивши їх від білків. Білки поставте в холодильник. Збийте яйця. Додайте цукор, ваніль і дрібку солі. Збивайте 5-6 хвилин.
5) Наріжте великі сухофрукти на дрібні шматочки. Коли дріжджі підійдуть, змішайте їх з молоком, що залишилося. Додайте туди просіяне борошно. Коли тісто почне збиратися в грудочку, додайте збиті яйця і перемішайте.
6) Розігрійте вершкове масло в мікрохвильовці і потроху заливайте в тісто. Додайте ще борошна, щоб вийшло тісто трохи густіше, ніж на оладки.
7) Влийте до нього олії та перемішайте лопаткою. Залишіть тісто в теплому місці для вистоювання. Коли тісто збільшиться в кілька разів, викладіть його на стіл, присипаний борошном.
8) Вимішайте тісто ще кілька хвилин. Змастіть велику глибоку ємність маслом і покладіть туди тісто. Висипаємо туди горіхи, сухофрукти та терту цедру апельсина.
9) Відправте тісто настоюватися в тепле місце на 30-60 хвилин. Після цього підняте тісто трохи треба осадити.
10) У форми для пасок ставимо тісто лише на половину. Відправляємо паски на 15 хвилин в духовку, розігріту до 50 градусів, щоб вони підійшли. Потім розігріваємо духовку до 180 градусів і випікаємо паски 30 хвилин.
11) Готовність перевіряйте зубочисткою – тісто не повинно бути мокрим.
Рецепт глазурі:
1) Вінчиком збийте білки з цукровою пудрою. Додайте сік лимона і перемішайте. Змастіть паски білково-лимонною глазур'ю.
2) Прикрасіть паски сухофруктами і цілими горіхами.
Який би ви не обрали рецепт, пам'ятайте головне!
Готувати паску треба тільки в хорошому настрої, тоді вона вийде бездоганною!
Смачної паски!
- Рецепти смачних страв в мультиварці
- Мікрохвильові печі - зручність у приготуванні
- Як обрати кондиціонер
- Як обрати холодильник
- Обираємо сучасний електрогриль
- Як обрати духову шафу
- Як обрати пральну машину